The Danish Girl

'There was a moment when wasn't me, there was a moment where I was just Lili.'

 

Op donderdag 10 maart heb ik in Pathé Tuschinski de film 'The Danish Girl' gezien.

Het is een speelfilm over het leven van Einar Wegener ( Eddie Redmayne ) en zijn vrouw Gerda Wegener ( Alicia Vikander ). Ze wonen in Kopenhagen rond het jaar 1920. Van beroep zijn Einar en Gerda allebei kunstenaars. Einar schilderde vooral landschappen en Gerda illustreerde boeken en modetijdschriften. Wanneer Einar voor het eerst de stof van de panty van zijn vrouw aanraakt voelt hij zich al aangetrokken, maar de scène heeft nog geen directe gevolgen. Pas als Einar een keer als vrouwelijk model voor een van de schilderijen van Gerda moet poseren blijkt het dat hij zich heel gemakkelijk voelt in de vrouwenkleding. Vanaf dat moment komt Einar er steeds meer achter dat hij zich eigenlijk geen man voelt, maar een vrouw. Daarom bedenken Einar en zijn vrouw een spel waarbij Einar verkleed gaat als vrouw en zichzelf 'Lili Elbe' noemt. Het enige probleem is dat Einar wilt dat het meer dan alleen een spel wordt, hij wil namelijk echt als Lili Elbe verder door het leven gaan. Als Gerda dit hoort is ze compleet van slag, maar ze accepteert het en in de rest van de film volg je Einar en Gerda die samen een weg proberen te vinden naar een leven waarin ze allebei gelukkig kunnen zijn. 

De verschillende scènes lopen goed in elkaar over. Het enige vervelende was dat heel af en toe het beeld langzaam donkerder werd en opeens licht, waardoor ik nogal schrok. De beelden van het Deense landschap zijn goed verwerkt in de film en je proeft echt de Kopenhaagse sfeer door de vele opnames van de huisjes, de markt en alle mensen. Het meest indrukwekkende vond ik de vele bijzondere kostuums. Het zag er allemaal zo mooi uit, maar het had wel het stijltje uit die tijd. 

Ik denk niet dat het uitmaakt of je deze film in de bioscoop ziet of gewoon thuis, aangezien er geen actie in voorkomt, dus je dat gevoel van de bioscoop die de special effects beter maakt niet echt nodig heb.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Ebershoff. De inspiratie voor zijn boek haalde hij uit het leven van de echte Lili Elbe ( 1882-1931 ). Je zou dus kunnen zeggen dat het genre van de film een soortvan biografie is. 

Het thema is overduidelijk transseksualiteit, omdat het gaat over een man die zich vanbinnen eigenlijk een vrouw voelt en zo'n sterk gevoel heeft dat hij bereid is om alles daarvoor op te geven.

De nadruk ligt vooral op de boodschap van de film ; 'het vinden van het zelfvertrouwen om jezelf te durven uitten', omdat het gaat over een persoon die eigenlijk een heel ander iemand is dan iedereen denkt en zich daar langzaam voor durft uit te maken. Ook speelt de ontwikkeling van de personage een grote rol, aangezien je het leven van Einar volgt vanaf het moment dat hij een vrouw wilt worden tot aan het moment van de operaties.

Ik heb zelf niet echt veel meegekregen van de muziek als in dat het een scène spannender of juist emotioneler maakte. Dat vond ik wel jammer aangezien ik ervan hou dat muziek zo'n grote impact kan hebben op hoe een scène wordt overgebracht en geïnterpreteerd door de kijker. 

De keuze voor Eddie Redmayne als de rol van Einar/Lili vind ik heel goed, aangezien hij op de een of andere manier best wel wat vrouwelijke trekjes heeft en daardoor dus goed bij de rol van Lili paste. Ook zijn tegenspeelster Alicia Vikander is goed gecast. Ik vind vooral de chemie die je ziet als ze een scène met elkaar spelen heel mooi om te zien.

Ik vind dat de regisseur Tom Hooper ( The King's Speech & Les Misérables ) het verhaal  van het boek met mooie beelden heeft kunnen vertalen naar een prachtige speelfilm. Er zijn veel verschillende meningen over de film, maar ik vond hem heel erg ontroerend en ook best aangrijpend, aangezien het verhaal dus echt gebeurd is en het einde best wel heftig is. Ik vind het daarom ook terecht dat The Danish Girl vier oscarnominaties heeft gekregen. 

Ik zou de film niet aanraden voor alle leeftijden, want het verhaal heeft best een heftig thema, waar niet iedereen's voorkeur bij ligt. Ik hou er vaak wel van om over dit soort onderwerpen boeken te lezen of films te kijken en daarom raad ik deze film dus ook zeker aan voor als je dat ook graag doet.