KUNST EN CULTUUR IN AMSTERDAM

Symbool van de stad

Denkend aan Amsterdam zie ik verschillende dingen voor me, zoals de oude huizen en gebouwen met aangrenzende grachten. Ook associeer ik deze stad een beetje met de drugs- en sekswereld, vooral vanwege het grote aantal coffeeshops en The Red Light District.

Het bekendste gebouw in Amsterdam vind ik 'het Koninklijk Paleis Amsterdam', omdat het in de binnenstad van Amsterdam staat en je er niet voorbij kan lopen zonder dat het je opvalt.

Het paleis ( anno 1648 ) bevindt zich op de Dam, in het hart van Amsterdam. Ontworpen door architect Jacob van Campen kwam midden op de Dam een gebouw met de functie van een stadhuis ( 1648-1808 ). In 1806 werd Lodewijk Napoleon, broer van de Franse keizer Napoleon, koning van Holland. Hij nam in 1808 zijn intrek in het stadhuis en veranderde het in een Koninklijk Paleis.

Het paleis is vanaf 1813 tot heden door het Koninklijk Huis een ontvangstpaleis en wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Vaak vinden er staatsbezoeken plaats, nieuwjaarsrecepties van de Koning en andere officiële koninklijke ontvangsten. Ook vinden er jaarlijks uitreikingen van belangrijke, grote prijzen plaats. Het gebouw speelt tevens een rol in koninklijke huwelijken en de troonswisseling. Eveneens is het een belangrijk Nederlands historisch en cultureel monument van de Gouden Eeuw.

 

Architectuur

Amsterdam heeft een groot aanbod van bijzondere gebouwen. Toch zijn er een paar gebouwen die uitblinken :

 

  1. Stedelijk Museum Amsterdam : Het nog onlangs gerenoveerde museum voor moderne, hedendaagse kunst en vormgeving bevindt zich op het museumplein. Het originele bakstenen gebouw is opgericht in 1874 door Adriaan Willem Weissman en opende in 1895 zijn deuren voor publiek. Op 23 september 2012 werd het museum heropend met een nieuwe vleugel, ontworpen door Benthem Crouwel Architekten.  Het nieuwe gebouw heeft de vorm van een badkuip en ziet er, zowel vanbinnen als vanbuiten, erg chique en verzorgd uit.
  2. De Nieuwe Kerk : Gebouwd in het begin van de 15e eeuw, is de Nieuwe Kerk met honderdduizenden bezoekers per jaar een van de best bezochte locaties in Nederland. Dit komt vooral door de spraakmakende tentoonstellingen. Het mooie aan deze kerk is het feit dat je blik al wordt aangetrokken door het fascinerende werk van Bisschop Frederik van Blankenheim, en het erg bijzonderder uitziet zodra je binnen bent.
  3. Muziekgebouw aan 't IJ : Wie van goede muziek en een prachtig uitzicht houdt, moet hier zeker een kijkje nemen. Geopend in 2005, heeft dit aan het water gelegen gebouw een spectaculair uitzicht over het IJ. Het gebouw is een ontwerp van de Deense architect Kim Nielsen van het architectenbureau 3xNielsen. Het gebouw ziet er simpel uit, maar behoudt zo wel haar charmes.
  4. Café/Restaurant TolHuisTuin : Lekker eten kan natuurlijk niet missen tijdens een bezoekje aan Amsterdam. Liggend aan het water en achter het Centraal Station is het makkelijk bereikbaar en kan je genieten van een prachtige zonsondergang terwijl je aan een tafel zit vol kleine gerechten die uitnodigen om te delen. THT bevindt zich in de oude kantine van de Shell ( 1941 - 2011 ). In 2011 kreeg het karakteristieke pand, ontworpen door architect Staal, een culturele bestemming.
  5. Magna Plaza : Voor ieder wat wils, en dus ook voor de shopaholics onder ons. Winkelen in het voormalige hoofdpostkantoor van Amsterdam, ontworpen door Cornelis Hendrik Peters in de periode van 1895-1899, is een bijzondere ervaring. De twee open ruimtes naast de bestaande centrale hal zorgen voor een ruimtelijke sfeer van de kelder tot het dak, nog eens versterkt door het natuurlijke licht dat binnenvalt door het grote glazen koepeldak.

 

Beeldende kunst

Ook zijn er meer dan genoeg musea om te bezoeken wanneer je in Amsterdam bent.

 

Joods Historisch Museum Religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Nederland en haar voormalige koloniën staan centraal in de collecties van het Joods Historisch Museum. 

De museumcollectie omvat meer dan 14.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële objecten en historische objecten. Daarnaast zijn er 12.000 historische foto's en 15.000 historische documenten. Het museum heeft een grote collectie aan topstukken : 

 

  • 'Portret van twee Joodse jongetjes met de armen om elkaar geslagen' 

 Door Wolfgang Suschitzky, 1934-1935

 

 

  • 'tora nevi'im oe-chetoevim Biblia Hebraica Accuratissima...' 

Hebreeuwse Bijbel uit 1667, door :
Athias, Joseph
Templo, Jacob Juda Leon Hebreo
Leusden, Johannes
Silva, Jehoshoe'a da
Pinto, Semuel
Senior Coronel, Abraham
Wichman, J.

 

  • 'Chanoekia' 

Door Pieter Robol II

De chanoekia is een kandelaar of lamp voorzien van acht oliepitjes of kaarsen plus een extra negende, lichtpunt, de sjamasj of dienaar genaamd.

 

Tentoonstellingen :

 

Ram Katzir - 22 juli t/m 18 oktober 2015
'BeLonging'

7 werken van kunstenaar Ram Katzir te zien in het Kunstkabinet en Mikwe

 

Haagse meesters van de romantiek - 2 juli t/m 1 november 2015

'De gebroeders Verveer herontdekt'

Ontdek de negentiende-eeuwse kunstwereld van drie markante en bekende Haagse broers.

 

Aanwinsten hedendaagse kunst  24 juli t/m 18 oktober 2015

In de zomer van 2015 presenteert het Joods Historisch Museum een tentoonstelling uit eigen collectie: Aanwinsten hedendaagse kunst.

 

Van Gogh Museum : De ontwikkeling van Vincent van Gogh als kunstenaar staat centraal in een spectaculaire vormgeving.

De collectie is laatst vernieuwd. De vormgeving van de vernieuwde presentatie van de vaste collectie is ontworpen door Marcel Schmalgemeijer in samenwerking met grafisch vormgever Mariëlle Tolenaar. De vaste collectie bestaat uit : schilderijen, tekeningen en brieven, de mythes rondom Van Goghs zelfmoord. Ook wordt Van Gogh meer in de context van zijn tijd geplaatst en wordt de enorme impact die Van Gogh had op generaties na hem, getoond met het expressieve werk van Maurice de Vlaminck en Kees van Dongen uit onze eigen collectie.

 

  • 'Zonnebloemen'

Vincent van Gogh

Arles, januari 1889

 

 

  • 'De slaapkamer'

Vincent van Gogh

Arles, oktober 1888

 

 

  • 'De aardappeleters'

Vincent van Gogh

Nuenen, april-mei 1885

 

 

Tentoonstellingen :

 

Vincent van Gogh & Edvard Munch - 25 september 2015 t/m 17 januari 2016

'Munch : Van Gogh'

In Munch : Van Gogh staan de parallellen tussen twee iconische kunstenaars centraal. Hun visies op leven en kunst zijn nauw aan elkaar verwant, ondanks dat ze elkaar nooit hebben ontmoet. Hun werk is kleurrijk, intens, expressief en radicaal. 

 

20 mei 2015 t/m 17 januari 2016

'When I give, I Give Myself'

Wat betekenen Van Goghs ideeën en inzichten voor kunstenaars nu ? 23 kunstenaars ontvingen elk een speciaal voor hen geselecteerde brief van Van Gogh. Met een kunstwerk, brief of gedicht geven zij hierop hun reactie.

 

Tropenmuseum : Culturen komen tot leven door prachtige kunstwerken, bijzondere gebruiksvoorwerpen, historische foto’s, muziek en films uit de verzameling van het Tropenmuseum.

De collecties van het Tropenmuseum bevatten meer dan 640.000 objecten en foto's, waarvan 175.000 in de materiële cultuurcollecties (voorwerpen) en 485.000 in de fotocollecties (foto's, albums, dia's).  

 

  • 'Zelfportret' 

Raden Saleh, 1811-1880

Dat. 1841

 

  • 'Aiyanar'

Aiyanar is een zoon van de mannelijke goden Shiva en Vishnu.

Dat. 14e-15e eeuw, Zuid-India

 

 

  • 'Nazeze' 

Houten orakelbeeld in de vorm van een vrouwenfiguur, gebruikt in de rituelen van Mani.

De Mani was een besloten genootschap met als doel een vrije kennisoverdracht aan haar leden op het gebied van de magie.

Dat. voor 1943, Zande, Democratische Republiek Congo

 

 

Tentoonstellingen :

 

'Sectret Love'

Secret Love is een hedendaagse kunsttentoonstelling over het taboe in China rondom lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s).

T/m 8 mei 2016

 

Het 'Joods Historisch Museum' en het 'Tropenmuseum' zijn musea die gezien moet hebben als je in Amsterdam bent, beide omdat ze zo'n belangrijke connectie hebben met het historische verleden van Nederland.

 

Theater en Muziek

Voor theaters of concertzalen, zit je in Amsterdam goed.

 

Koninklijk Theater Carré : Circusdirecteur en ondernemer Oscar Carré opende in 1887 de deuren van zijn majestueuze theater aan de Amstel. Daarvóór had hij een rondreizend circus, bekend om zijn fameuze paardennummers. 128 jaar later heeft Carré naast het beroemde Wereldkerstcircus nog veel meer te bieden. Van cabaret tot concerten en van toneel tot musicals. Koninklijk Theater Carré heeft voor ieder wat wils. 

Er zijn altijd verschillende soorten voorstellingen te zien :

 

  • Bob Dylan ( 5 t/m 7 november 2015 )

De als Robert Allen Zimmerman geboren Dylan kan met recht een levende legende genoemd worden. Met nummers als ‘Blowin’ In The Wind’ en ‘The Times They Are A-Changin’ vertolkte hij als geen ander de tijdgeest van de protestgeneratie in de jaren ‘60, maar is nog veel uitgebreider dan alleen dat. Dylan behoort tot de meest invloedrijke muzikanten van de twintigste eeuw. Met zijn persoonlijke en poëtische teksten bracht hij de literatuur in de popmuziek en is hij een inspiratie voor vele generaties na hem.

 

  • Najib Amhali - 'I Amhali' ( 19 oktober t/m 1 november 2015 )

Geluk? Geluk zit ‘m in de kleine dingen. Dat weet Najib Amhali, pasgetrouwd en net vader, als geen ander. In zijn achtste avondvullende show, spat het plezier van Najib af.
I Amhali gaat over niemand minder dan... mister Amhali himself.

 

  • 'Het Wereldkerscircus'  ( 17 december 2015 t/m 3 januari 2016 )

Het Wereldkerstcircus is al vele jaren het meest bezochte kerstcircus in Nederland. Het is inmiddels een traditie geworden voor ruim 50.000 mensen. Een traditie, die altijd blijft verrassen. Spanning, schoonheid en sensaties blijven de kernwoorden van het Wereldkerstcircus.

 

Het Wereldkerstcircus lijkt me fantastisch om een keer mee te maken. De sfeer is altijd gezellig tijdens zo'n circus en het is waarschijnlijk heel spectaculair om naar te kijken.

 

DeLaMar Theater : Het DeLaMar is gebouwd in 1887. Het gebouw aan de Marnixstraat 404 kent een rijke geschiedenis en heeft onder andere dienst gedaan als school en als pakhuis. Op 23 september 2009 wordt de eerste steen van de nieuwe gevel van het DeLaMar Theater gelegd.  Er zijn veel verschillende genres te zien in het theater. 

 

  • 'De Tweeling' ( 3 oktober t/m 29 november 2015 )

Hierin wordt het aangrijpende verhaal verteld van de tweelingzusjes Lotte en Anna, die op jonge leeftijd van elkaar gescheiden worden en opgroeien in totaal verschillende werelden; Anna in Duitsland, Lotte in Nederland. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden tegenstellingen alleen maar groter. Een strijd tussen het hart en het geweten van de zussen is het gevolg. Kunnen ze het verleden laten rusten en de kloof tussen hun werelden overbruggen?

 

  • 'Fatal Affection'  ( 19 oktober 2015 )

Als de succesvolle advocaat Daan besluit een spannend weekend te beleven met Alex, verandert het leven van zijn jonge gezin drastisch. Hij denkt dat hij na zijn avontuurtje gewoon kan weglopen, maar Alex wenst niet genegeerd te worden. Ze achtervolgt hem en zijn familie met angstaanjagende gevolgen. Bloedstollende thriller over lust, obsessie en wraak naar de wereldberoemde film.

 

  • 'Sophie'  ( 3 november t/m 23 december 2015 )

In Sophie zien we een meisje van acht opgroeien tot jonge vrouw, tot moeder en uiteindelijk oma. In de voorstelling, die speelt in Sophie’s meisjeskamer in haar ouderlijk huis, zien we haar leven aan ons voorbijtrekken. Haar conflicten en haar keuzes. Haar geluk en haar verdriet. 
Sophie is een nieuwe toneeltekst, een fijnzinnig geschreven stuk vol humor en ontroering, waarin in alle eenvoud tastbaar wordt wat dat eigenlijk is: een mensenleven.

 

'De Tweeling' zou ik graag willen bezoeken, omdat het bijzonder is om te zien hoe twee bijna identieke meisjes gescheiden worden en dan opgroeien in een hele andere omgeving.

 

De Melkweg : De Melkweg staat voor popcultuur in de breedste zin van het woord. Honderden concerten, clubnachten, (muziek)films, theatervoorstellingen en exposities trekken jaarlijks in totaal meer dan 400.000 bezoekers. 

 

  • 'Encore'  - HOLLAND’S HOME OF HIPHOP AND R&B ( iedere zaterdag )

ENCORE is dé hiphop- en r&b-clubavond van Nederland. Elke zaterdag losgaan op je favoriete tracks, met een goede vibe, de beste dj's, origineel entertainment en optredens – alles kan tijdens ENCORE! Verwacht het gehele spectrum van hiphop en r&b met al zijn subgenres. Harde beats, klassieke hits en nieuwe tracks!

 

  • 'Hudson Mohawke LIVE'  ( 3 december 2015 )

De producer/DJ Hudson Mohawke deed vorig jaar iedereen verbazen met zijn EP 'Chimes' en het daaropvolgende album 'Latern' - een bijzondere plaat waarop weinig tot geen (t)rap te horen was. Opmerkelijk, omdat na zijn eerste soloalbum (2009) de focus vooral lag op het trapduo TNGHT met partner in crime Lunice. De komende tijd stort hij zich weer op zijn solocarrière, waarbij hij zijn sets in een live performance giet, met band en al. 

 

  • 'ADE Framed @ Melkweg Expo' - THE ESSENCE OF MUSIC IN PRINTART - ADE PLAYGROUND ( 15 t/m 18 oktober 2015 )

Amsterdam Dance Event en Melkweg bouwen al jaren bruggen tussen kunst en muziek. Voor ADE's twintigste verjaardag bouwen we een nieuwe tussen grafisch ontwerp en elektronische muziek. Grafische ontwerpers spreken de taal van muziek en dat is precies wat we vieren. Kunstenaar en DJ Steven de Peven selecteert voor ADE FRAMED een aantal kunstenaars die hun werk tonen én verkopen tijdens de expositie en een exlusieve printsale. Kunstenaars die de essentie van muziek weten te pakken en deze vervolgens vertalen naar beeld. 

 

Zelf zou ik heel graag naar 'Huson Mohawke LIVE' willen gaan, omdat ik een hele grote fan van hem ben en ik zijn nummers geweldig vind. 

 

De Kunstenaar

 

  • Karel Appel :  Karel Appel ( 25 april 1921 - 3 mei 2006 ) was een Amsterdamse kunstschilder en beeldhouwer. Hij brak door met zijn lidmaatschap van de Cobra-groep. Appel schilderde nooit abstract, al benadert zijn werk dat wel sterk. Er zijn altijd herkenbare figuren te ontdekken; mensen, dieren of bijvoorbeeld zonnen.         Tijdens de Cobraperiode, vanaf 1948, schilderde Appel simpele vormen met stevige contourlijnen, opgevuld door felle kleuren. Zijn werk hoort bij de Moderne kunst en de schilderstijl abstract expressionisme van de Europese kunststromingen. Appel is o.a. te zien in het Cobra Museum en het Stedelijk Museum.

 

Vroeger bezocht ik bijna iedere week het Cobra museum en thuis hebben wij dan ook een Appel hangen. Ik vind de felle kleuren en de dieren die hij schildert bijzonder om te zien. 

 

 

  • Rembrandt : Op 15 juli 1606 werd Rembrandt Harmenszoon van Rijn geboren. Rembrandt was een kunstschilder, etser en tekenaar. Zijn werk behoort tot de barok. Rembrandts bekendste stuk   'De Nachtwacht' hangt in het Rijksmuseum, Amsterdam. Hoewel hij niet in Amsterdam is geboren, woonde Rembrandt een groot deel van zijn leven in de joodse buurt van Amsterdam, in de Jodenbreestraat. Hij behoort tot de bekendste schilders die Amsterdam heeft voortgebracht. Rembrandt overleed op 4 oktober 1669.

 

Door de donkere kleuren die Rembrandt gebruikt, vind ik dat zijn werken iets mysterieus en sombers hebben. 

 

 

  • Jasper Krabbé : Krabbé, geboren in 1970, is een hedendaags beeldend kunstenaar. Zijn vrouw Floor is zijn muze. In anderhalf jaar tijd maakte hij tientallen werken, tekeningen en schilderijen van haar. In de werken komt steeds een andere karaktertrek van zijn vriendin naar voren. De schilderijen reflecteren momenten, opgedaan tijdens reizen naar onder andere Cuba, de Stille Zuidzee en Nieuw-Zeeland. 

 

Zijn werk is erg realistisch, omdat hij kleuren gebruikt die overeenkomen met de realiteit. Ook vind ik het bijzonder dat zijn vrouw een inspiratiebron voor zijn kunstwerken is.

 

 

Er zijn veel culturele plekken te bezoeken in Amsterdam. Ben je een echte cultuurproever ? Dan weet ik zeker dat er hier iets voor jou tussen zit. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb